3 Eylül 2009 Perşembe

STAD KAPISINDA SABAHLAMAK


Maç kuyruğu değil bu. Brezilya maçına bilet alabilmek için stadın önünde toplanan 10 bine yakın Arjantinli'den sadece bir bölümü . Millet üç gece önceden kuyruk oluşturmuş. Biletlerin bir kısmı bugün satışa çıktı. Sabahlamak derken , çocukluğumdaki maçlar aklıma geldi. Bugün futbola gönül verenlerin çoğu zamanında stad kapısında battaniyenin altında buz gibi betonun üstünde yatarak geçirmiştir geceyi. Bir bilet , bir derbi için hasta olmuştur sonra. Birileri adam kovalamıştır ara sokaklarda , kimileri kovalanmıştır. 1200 kişiye değil , 15 bin kişiye baskın çıkmaya çalışmıştır tribünde şarkılar söylerken. Avazı çıktığı kadar bağırıp , bir hafta sesi kısılmıştır. Takımı sahaya ilk adımını atarken reklam değil , konfetileri izlemiştir televizyonda. Tüyleri diken diken olmuştur. Taraftarın coşkusunu iliklerine kadar hissetmiştir. Kendini o tribünün içinde görmüştür , maçı orda yaşamıştır...

3 yorum:

TA dedi ki...

bu görüntülere artık türkiyede rastlamak imkansız.çünkü bilet fiyatlarından dolayı artık insanlar bilet almaya koşmuyorlar.ama brezilya ve arjantini izlediğim zaman trübünleri sanki türkiyenin 80 leri ve 90 ları. orada halk hala trübünlerde.trübünlere baktığımızda brezilyalıyı ve arjantinliyi görüyoruz.ama türkiyede bilet fiyatlarından dolayı milleti değil ülkenin burjuvalarını görüyoruz.trt eski maçları yayınlıyor.80 ler ve 90 lar. zengin fakir yanyana aynı yerde.omuzomuza.şimdi ise zengin özel yerlerde.orta halli kale arkasında.fakir hiç yok.istesede bilet alamaz.insanları ayırmanın farklı bir versiyonu.şatolar gibi.taraftarın amatör ruhla desteklediği zamanlar 80ler ve 90lardır.milenyumda ise taraftar=müşteri durumundadır.eskiden stadların durumunda temizlik vs kötü durumdaydı.ama stadlarda ruh vardı.şimdi pırıl pırıl stadlar ama içinde ruh yok.çünkü asıl halk dediğimiz saf gönülden destekleyenler stadlardan çıkarıldı.endüstriyel futbol diyorlar bu duruma.bence uygun bir tabir değil.yani bir ülkede refah düzeyi gelir seviyesi artarda futbolda bundan nasibini alır ve fiyatlar yükselir.ama öyle olmuyor.insanların gelirleri artmamasına rağmen futbolun giderleri artıyor.sömürülen ülkelerde yüzde 10 luk kesim çok üst gelir grubuna dahildir.yüzde 90 ise çok alt .futbol ekonomiside bu yüzde 10 luk kesimden faydalanır.

Ortega dedi ki...

Modernleştikçe rahatlığı yaşıyor ve bunu daha çok istiyor ademoğlu.

25 yaşındayım, stad sabahlamalarıyla ilgili hikayeleri babamdan dinledim daha çok. O anlattıkça ben özenirdim.Ara sıra keşke şimdi de yaşansa o sabahlamalar diyorum, insanların o naif hallerini onlarla birlikte yaşamak istiyorum ama o günleri yaşayanların da yavaş yavaş modernitenin getirdiği rahatlığı tercih ettiklerini görüyorum.

Eskiden maçtan saatler önce stadlarda sabahlayan, tribün kapmaya çalışan taraftar profili varmış, şimdi ise maçın bitimine 10 dakika kala trafiğe takılmadan evime gideyim diye stadı terk edenler var.

Kimin duyguları daha naif. Hangisi daha taraftarca bir hareket duruyor siz söyleyin?

asistants dedi ki...

Bu kalabalık neden statta etkisizdi???
Maçta fazla etkilerini göremedim.
Evet üst üste gelen 2 gol belki soğuk duş etkisi yarattı ama senin takımın da Arjantin... Her an ne yapacağı belli olmayan futbolcular dolu o takımda ama tribünde o inancı göremeyince maçı Brezilya'nın alacağını anlamamak saçma olurdu...
Saygılar