1 Eylül 2009 Salı

EDISON'A VEDA


Avrupa'da bugünden itibaren 100 watt ve üzerindeki edison ampüller mağaza raflarından tamamen kalkıyor. 2010'da 75'lik, 2011'de 60'lık, 2012'de 40'lık ve son olarak da 2013'de 25'lik ve 15'lik ampuller AB ülkelerinde yasaklanacak . Mevcut ampüller enerjinin sadece % 5'ini ışığa , geri kalanını ise ısıya dönüştürüyor. Boşa giden elektrik israfı ve karbondioksit tüketimiyle milyonlarca euro zarara neden oluyor. Modern aydınlatıcılar ise kullandığı elektrik gücünün yüzde 25'ini ışığa dönüştürüyor. Ancak sağlığa etkisi konusunda tartışmalar hala devam ediyor. Doğru kullanılmadığı takdirde başta meme ve prostat kanseri olmak üzere bazı hastalıklara neden olduğu iddia ediliyor. Ayrıca yeni ampüller içindeki zehirli cıva sayesinde çalışıyor ama dışarı sızma tehlikesi neredeyse yok. Bu arada modern aydınlatmada enerji kalitesinin azalacağı ve özellikle ucuz ampüller yüzünden şebekelerde ciddi zararlar oluşabileceği söyleniyor. Peki sonuç ? Hele bir AB'ye girelim o zaman karar veririz :)

3 yorum:

ramon sanchez pizjuan dedi ki...

Geçenlerde haber bültenlerine de konu olmuştu. Bogaziçi Üni'den bir hoca hepsi yasaklanmalı demişti yeni ampüller için. Hem evdeki diğer elektronik eşyaları bozuyor, hem de kanser yapıyormuş.

Edison'a selam
Ampüle devam

WiseGuy dedi ki...

sevgili ersin duzen,
bu konuyu bloguna tasidigin icin sana tesekkur ederim. sana ulsabilecegim bir iletisim adresini benimle paylasirsan sevinirim.

Adsız dedi ki...

"ab" ülkelerinin ısı kaybı bizim ülkemizde kışın kaybedilen ısı kaybının 1/8 i kadar.burada amaç ısı kayıplarınında en aza indirgenmesidir.
ersin bey sizi avrupa liglerinin duayeni olarak görüyorum.
önemli maçlarda tahminlerinizi köşenizde bekliyorum.