11 Eylül 2009 Cuma

ARDA'NIN PASAPORTU ( 2 )


1961 / FIORENTINA
TÜRK PASAPORTUNA SAHİP CAN BARTU BU FOTOĞRAFIN İÇİNDE

( alt - 5 )

İtalya'dan Hakan Kavasoğlu'na teşekkürler

18 yorum:

TA dedi ki...

bence pasaporta değilde uyum sağlayıp sağlayamadığına bakıyorlardır.milyon avrolarını vermeden önce yabancılar ince eleyip sık dokurlar.bizdeki gibi paraları kolayca sokağa atmıyorlar.bizdeki yöneticilerin cebinden para çıkmadığı için transferi hovardaca yaparlar.ama yabacılar öyle değil.yeteneklerinin yanında sosyal ortama uyum sağlayıp sağlayamayacağına dikkat ederler.bence yetenek konusunda hiçbir ülkeden aşağı değiliz.ama türk insanı duygusaldır.insanidir.avrupa ise daha çok mekanik insan yapısıdır.duygusallık çok az.buda biz türklere ters bir durum.türk oyuncusu avrupada türkiyedeki sıcaklığı samimiyeti duygusallığı bulamıyor.ve problemler başlıyor.çok örnek verilebilir.fatih akyel.çok yetenekli.ama olmadı avrupada.
birde şu varki ekonomik durum futbolcunun türkiyede kalmasını sağlıyor.avrupanın ilk 20 takımını çıkar diğer takımlarla aynı seviyede ücret alıyorlar.dinamo zagrepte oynayan oyuncu 50 bin avro alıyordur.avrupaya giderse bu 250 bin oluyor.ve gidiyor.bizde zaten 250 bin avro alıyor anadoluda oynayan oyuncu.niye gitsin yani.3 büyüklerdeki rakamları düşünürsek sırf avrupada oynamak için maddi zarara uğramalarını istemezler mutlaka.burda anormal para alıyorlar.bu iki durum birleşince (duygusallık+para)oyuncu ihraçıda çok az oluyor.aslında türkiyede futbol ekonomisi reel değil.devlet destekli şişirilmiş fiyatlar.kulüpleri devlet desteklediği içinde borçlara rağmen kimse kulüplere dokunamıyor.avrupada olsa bu borçlar transfer yasağı getirilir.ve sonra küme düşürülür.özetle futbol birilerinin rant kaynağı olmuş durumda.

Adsız dedi ki...

BAK SEVGILI ERSIN DINLE SIMDI...
Madem anlamadin yazdik yazdik simdi bir defa daha anlatalim.
Ben avrupada yasayan bir türk ve amatör olark futbol oynayan biriyim,simdi sevgili ersin sana bir kac soru:1)arjantinli futbolcular italyada hangi pasaportla oynuyor,2)rus futbolcular almanyada hangi pasaportla oynuyor.3)cezayir,tunuslu futbolcular fransada hangi pasaportla futbol oynuyor,4)brezilyali futbolcularin paf ligi porekiz liginde birezilyalilar hangi pasaportla oynuyor,5)hoollanda liginde misirli,fasli,marukan avrupada marukn dedigimiz araplar hangi pasaportla oynuyor,6)belcika lignde top oynayan silili ve uruguyli futbolcular hangi pasaportla futbol oynuyor,???SEN BUNLARI BILIYORMUSSN ???sen hic avrupada türk pasaportuyla yasadin mi istanbulda kralsiniz ordan elestirmek kolay sen burda türk pasaporrtu olan insanlarin neler yasadigini diplomaside ne zorluklar cektigini biliyormsusun BILMIYORSUNN.. sevgili ersin sen futbolu bilen bir insansin halabu konuda yanlisissinn lütfenn bu konuyu konusmak istersen msn veriyim konusalim ama hakssizzsin ve yanlis düsünüyorsnn bu konudaaa lütffenn biraz daha arastirip bilgi edinip konusalimm.....saygilar avrupadan memet...

Spooky dedi ki...

İlk yazıyı da okumuştum ancak bülent abi'nin blogunda bahsetmesinden dolayı bir yorum patlaması yaşanmıştı. o sebeple yorum yapmamıştım o yazıya ancak şimdi yazabilirim.
arda bu açıklamayı yaptığında sanırım güntekin onay ile haberleri sunarken katılmadığınızı dile getirmiştiniz. güntekin bey de afrikalı oyuncuları örnek göstermişti.
öncelikle arda'nın pasaportu transfere engel tabii ki değil dolayısıyla can bartu'nun bu fotoğrafı arda'yı haksız çıkarmaz. türk pasaportu'nun işleri zorlaştırdığı bence ortada. afrikalı oyunculara bakarsak da çok küçük yaşlarda fransa veya ingiliz altapılarına geliyorlar zaten. ülkelerinde yetişseler de fransızca bilmenin avantajı var.
arshavin ile arda'nın euro 2008 performanslarında ne kadar fark vardı? yaşlarına ve arshavin'e verilen bonservis ücretine bakarsak bana göre ortada bir gariplik var. bunu düşünmek lazım...

edebivurgu dedi ki...

"Yetenek konusunda hiçbir ülkeden aşağıya değiliz."; jairzinho seni hedef almıyorum, üstüne alınma lütfen. Ancak şöyle bir şey var. Bu sözü herkesten duyar olduk. Arada ben de kendimi kaptırıp, bir masada yetenek olarak aslında aynıyız derken buluyorum kendimi. İşin aslı şudur. Aradan sıyrılan birkaç oyuncu hariç ,Zidane, Ronaldo, Messi vs.vs..,hemen aklıma gelenler, zaten dünyada Brezilyalılardan başka yetenek olarak farklı olan topçu kitlesi yoktur. Herkes üç aşağı-beş yukarı aynı yetenekte ve özelliklerdedir. Nedir yani Ribery her maç 3 asist 3 gol amü atıyor, yada Robben, yada İbrahimoviç, yada vs.vs.. Ortalama bir takım, iyi bir teknik adamla işi götürürsün zaten.

Yalnız burada ayırmamız gereken bazı durumlar var. Hani diyorlar ya, Avrupa oyuncuyu alırken sadece futboluna bakmıyor diye. Doğru da olabilir; ancak adam verim alabileceği bir futbolcuyu yok osu var busu var diye almamazlık etmez arkadaş. Futboldan kamyon dolusu para dönüyor. Adam yok o şöyle yapmış, işte saçı sarı, gözü siyah diye iyi bir futbolcudan asla vazgeçmez.

Peki buradaki sorun ne? Yahu biz ciddi anlamda iyi değiliz. Bu kadar, iyi değiliz aslında. Yahu haritada yerini bile bilmediğimiz ülkelerde bir futbol altyapısı var iyi-kötü. Bizde ne altyapısı, hepsi fasa-füse. Can Bartu'nun resmi var yukarıda. Peki yeni nesil. El insaf be koskoca on senede bir Tugay'ı izledik Avrupa'da. Hadi bir de Nihat diyelim. Bu mudur yani? Bu mudur yetenekli Türk futbolu. Geçiniz efendim. Sen ilk önce iç işlerini düzelteceksin, sistemini oturtup, futbolu dişe dokunuz bir seyir zevkine çıkaracaksın ki ondan sonra diyeceksin bu Avrupalılar Türkleri almıyor diye. Yoksa şimdi halimizle konuşmaya hakkımız yok. Bosna'da bile-bile de neyse, ülke işte- bizden daha iyi topçular var. Daha iyi yani, bu kadar basit.

zapata dedi ki...

Futbol ve futbolcu yetiştirme konusunda kendimizi geliştirmemiz gereken o kadar konu varken gidip pasaport yüzünden oluyor arkadaş demek tam da bize yakışır bir hareket. Bu konuda haklı olsak bile bunu dile getirmeden önce ta işin en temelinde yaptığımız hatalar, yapmadığımız doğrular var. Yine de hadi diyelim Arda'nın böyle bir serzenişte bulunmaya hakkı var. O zaman Ersin Düzen'in veya bir başkasının da işine bak Arda, önce işimizi layıkıyla yapalım arkadaşlar demeye hakkı vardır. "Bak Ersin bilmiyorsun konuşuyorsun" ne demek?!

Adsız dedi ki...

hala saçma karşılaştırmalar mı yapıyosunuz zaten arda nın bahsettiği niye fiorentina da oynayamıyorum değil niye barca-real-manu vb takımlar için tercih sebebi olamıyorum şeklindeydi

Adsız dedi ki...

arda şimdi gitse palermo'da rahat oynar . ama kim sevinir palermo'ya gitti diye. arda samir nasri'den açık ara daha iyi futbolcu ama pasaport farkı orda ortaya çıkıyor işte. arda'nın sözlerini anlamadığınız gibi kendi çapınızda dalga geçiyorsunuz,ders vermeye kalkıyorsunuz.

zapata dedi ki...

Yahu İngiltere'de pasaport farkı diye bişey mi var? Arda milli takımda oynayan oyuncu ingiltere'den bir takıma gitse hemen work permit'ini alır, yabancı sınırı vs. takılmadan da oynar. Euro 2008 de Arsene Wenger Arda iyi oyuncu demişti. Arsenal'in Arda'yı takip ettiği de biliniyordu. Fakat gidip Arshavin'i aldılar Arda'yı değil. Mesele bu kadar basit işte. Arda da o potansiyeli görseler hiçbir güç burada tutamaz o adamı merak etmeyin.

TA dedi ki...

@erdem kardeş.biz ciddi anlamda iyi değiliz diyorsun.ciddi misin gerçekten? son 15 yılda neler yaptık haberin yok sanırım.her sene bir takımımız şampiyonlar liginde.bir adet uefa şampiyonluğu.2 adet ş.ligi çeyrek final.bir adet dünya kupası üçüncülüğü.bir adet avrupa şampiyonasında yarı final.bir adet avrupa şampiyonasında çeyrek final.futbolumuz 94 de galatasarayın m.united ı şampiyonlar ligi dışına atıp son sekize gruplara girmesinden itibaren oldukça ilerledi.pasaport farkı nedir?sen türksün ve sadece bundan dolayı almıyorlar.öyle birşey olsaydı ne nihatı ne tugayı nede tuncayı alırlardı.demekki belli kriterler var.bunların başında da bana göre uyum sağlamak geliyor.biz türkler birçok yönden diğer milletlerden farklıyız.(olumlu anlamda).kültür farkıda denilebilir.fildişinden fransaya giden bir oyuncu bir defa dil sorunu yaşamıyor.fransızca sayesinde bir nevi avrupa kültürünüde almış durumda.(farklıda olsa).kültür dil ile olan birşey.afrika da çoğu yer sömürge olduğu için farklar varsa da alışma safhası kısalıyor.mesela hırvat oyuncu ingiltereye yada ispanyaya giderse fazla zorluk çekmez.din ve avrupalılık ortalama bir kültürü barındırıyordur.ama türkiye ve türkçe çok farklıdır.tam sömürge olmadığımız için avrupa kültürüne zıt durumdayız.eğer tam sömürge olsaydık farklı bir insan tipi ortaya çıkacaktı.vede buda avrupa kültürüne benzeyecekti.haliyle gidişlerde uyum sorunu yaşanmayacaktı.şunuda belirtmek lazım.bize 300 yıldan beri avrupaya karşı aşağılık kompleksi işlendi.böyle olunca kendine güvenen bir nesil ortaya çıkmadı.kendini küçük gören bir oyuncuda özgüven eksikliği olduğu içinde saha içinde bazı sorunlar yaşadı.hala yorumlarda aynı aşağılık kompleksinin izlerini görüyoruz.mesela basketbol.ne diyorlar.biz litvanya-polonya-bulgaristanı yendik ama daha güçlü takımlarla karşılaşmadık.bilinç altında şu var bu yorumda.biz hiçbir zaman iyi olamayız bizden iyi olanlar her zaman bizden iyidir.biz ancak küçük takımları yenebiliriz.bizden birşey olmaz söyleminin basketbol versiyonu.şunu demiyorlar mesela:.biz iyi olduğumuz için rakibimiz kötü oldu.bu böyledir bu oyunda.nihat örneğide çok uygun bir örnek.ispanyada oynayınca nihat harika.ama türkiyede oynayınca gözden düşüyor.nihat aynı nihat.bir taraftar olarak ardanın manuya barcaya gitmesine sevinmem.niye ben değilde başkası staddan izlesin.taraftarın arda manuya gitti diye sevinmesine bir anlam veremiyorum.taraftar herhalde ben iyi oyuncu izlemek istemiyorum buyur sen izle diyor galiba:)

TA dedi ki...

ersin düzen şu yorumları işitirsen şaşırma:ispanyayı kötü zamanında yakaladık. calderonun eksikliğini çok hissettiler,zaten ispanya ingiltereyi bile zor yendi vs. bunun nedenini yukarıda yazdım.kolay değil 300 yıllık kompleksi yıkmak.koskoca ispanyayı ancak kötü zamanında yeneriz düşüncesi bu kompleksin sonucudur.

Adsız dedi ki...

kendinizi haklı çıkarmak için elinizden geleni yapıyorsunuz. yazılarınızı okuyan insanların çoğunluğu size katılana kadar heralde bu konu ile ilgili daha milyon tane yazı yazacaksınız. neden ardaya ve söylediklerine bu kadar taktınız anlamadık. bence artık ardanın sözlerini çürütmeye çalışmaktan vazgeçin.

muser dedi ki...

rijkaard avrupada tekrar üst düzey bir takıma giderse ardayı yanında götürebilir. toshack ın türkiyeden baliçi reale transfer etmesi gibi.

Adsız dedi ki...

senin de öteceğin tek yer türkiyedir. pasaport meselesi

Adsız dedi ki...

jarzinho sen bisey bilmiyorsun cook belli avrupada yasamayan birinin pasaports sorununa yorum yapmasi bile arkadan element uydurmasi gibi birsey daha önce dedigim gibi gelin burda yasayin sonra konusunn geriiss fason uydurma gevezelikk yapmis olursunuz....avrupali

Adsız dedi ki...

ya avrupa Türk pasaportuyla yaşamak bu kara zorsa arkadaşım yaşamayın siz de yaa..ne bu demagoji.
Arda nın hedef aldığı takımlar yılda 50 tane topçu alıyorda Ardayı mı almıyor? Gidebileceği takımların her biri 2-3 oyuncu transfer ediyor, tabi ki min.sorun yaşamayacağı oyuncuları transfer edecektir. Bunun da yolu her sene yurtdışına 2-3 oyuncunun gitmesi ve onlarında oranın kültürüne, yemeklerine vs.. adapte olmasıdır. Böylece Arda gibi oyuncular bu büyük takımların transfer listesinde yükselecektir.
Ayrıca Arda çizgi oyuncusudur. Arshavin ya da Nasri ile karşılaştırmak gayet yanlıştır.

Adsız dedi ki...

kocum bilmiyorsun konusuyorsun sen hala anlamamisin ne demek istedigimi,avrupada yasamak mi zor demisim avrupada türk pasaportlu olmak mi zor demisim nerenden okudun bi bak bakalim,türk pasapotu sorunu avrupada vardir ardanin dediklerini anlayan anladi anlamayanlara da samani kaldii sölenecek bisey yok dahaaa... avrupali

Adsız dedi ki...

İronide bile takımcılık var, neden Metin Oktay Palermo'dayken değil ? :D
Şaka maka katılmıyorum, gerçekten türk futbolcularının pasaportlarından kaynaklı bir piyasa yaratamamaları mevcut burada esas olan bayrak değil bunu anlamak gerekiyor. Bir pazara sahip olmak..
acetoblog.com'da bununla ilgili güzel bir yazı mevcut ilgilenen okuyabilir.

blacklebron dedi ki...

Yazı da güzel, yorumlar da güzel, başlıktaki fotoğraf ta güzel ama, fakat ve lakin benim anlamadığım şudur ;
Bugün Arda'nın kastettiği takımların Real Madrid, Barcelona, Manchester gibi takımlardır diyen arkadaşlara sorarım bugün Barcelona'nın hala başkanı sıfatında olan Laporta'nın seçim kozu olarak dünyaca ünlü 2 oyuncu alacağım vaadinin içinde efsane Ronaldinho'yla birlikte RÜŞTÜ REÇBER'de yok muydu ? Ve o Rüştü Reçber dünyanın canlı canlı izlediği sezon açılışında gövde gösterisiyle tanıtılmadı mı ? Ve yine aynı Rüştü Reçber'in bizim bilmediğimiz başka pasaportlarıda mı var ? Ve ve yine o Rüştü Reçber'in yabancı dili Arda'nın çok mu izerindeydi ?
Bakın arkadaşlar bir Real Madrid, bir Barcelona, bir Manchester United aldığı her oyuncuyu ilk 11'e sığdıramayacağını bilir ..
Ama sizde bilin ve çoğunuz biliyorsunuz ki bu kulüpler sürekli olarak yıldız yada yıldız adayı oyuncuları her yıl takip eder ve pasaportuna bakmaksızın eğer yetenekliyse ve yıldızsa her şekilde o oyuncuyu bünyesine katar !
Verdiğimiz örnek Rüştü'ydü ..
Bazıları diyecekler ki kaç maç oynadı ?
Bunu diyecek arkadaşlara söyleyeceğim şudur ki Rüştü eğer ayrılmak istemeseydi Barcelona onu asla bırakmayacaktı .. Rüştü yalnızca oynayabileceği bir yere gitmek istedi, kendisi için doğru olduğuna inandığı bir seçim daha yaptı ve Fenerbahçe'ye geri geldi .. Zamanın röportajlarına ve haberlerine baktığınızda Rüştü'nün yedek kalmasının altında yatan tek gerçeğin 1-2 maçtaki talihsizliği ve Victor Valdez'in müthiş bir form grafiği yakalaması olduğunu göreceksiniz .. O zamanın teknik direktörü Rıjkaard da zaten açıklamalarında Rüştü'den memnun olduğunu fakat o an için daha iyi bir performans gösteren Valdez'i 11'de çıkarma ihtiyacı hissettiğini defalarca dile getirdi ..
Fakat dikkat ediniz ki bu açıklamayı yapan Rıjkaard 2-3 yıl sonra Ronaldinho gibi bir efsaneyi de yedek kulübesine mahkum etti ..
peki bu Ronaldinho'nun kalitesiz olduğunu mu gösterdi ? Asla değil !
Çünkü 3 yıl önce Rüştü'de olduğu gibi o gün de Ronaldinho'dan istediği verimi alamıyordu ..
Bu ne Ronaldinho'nun ne Rüştü'nün nede şampiyonluk maçında yedekte oturtulan (şu an chelsea'da) Anelka'nın harika futbolcular olduğu gerçeğini değiştirmez ..
Arda'ya dönecek olursak ;
Bugün pasaporttan bahseden ardaya Ersin Düzen güzel bir fotoğraf göstermiş zaten ama biz de bir kaç ekleme yapalım dedik ..
Pasaportun ne denli önemsiz birşey olduğunu anlamayanlara başka bir yol daha gösterelim .. Arda bugün cebine yıllık 2 milyon euro indiriyorsa ve Barcelona'lara Madrid'lere, United'lara gitmek istiyorsa önce o 2 milyon euro'nun bir kısmını eğitimine ayıracak ve çoğu arkadaşımızın dillendirdiği dil sorununu çözecek (ki bu da bence büyük saçmalık futbolun dili evrenseldir) ..
Umarım başka sorunu yoktur Arda kardeşimizin .. Varsa eğer Ersin bey paylaşır biz de çözümüne katkıda bulunmaya çalışırız (: