25 Temmuz 2009 Cumartesi

MONT VENTOUX


Hava sıcak , suya kendimi atıp serinlemek işin en kolay yolu.Ben zoru seçtim ! Çünkü Fransa Bisiklet Turu'yla randevum vardı. Turun en acımasız ve heyecanlı tırmanışına şahitlik yapacaktım. Üstelik ilk kez Paris'ten 1 gün önceydi ve genel sıralamayı değiştirebilecek bir etaptı. Juan Manuel Garate bir gece önce rüyasında gördüğü vatandaşı Contador'un isteğini yerine getirdi ve yaklaşık 500 bin kişinin yollara döküldüğü yarışta birinci oldu. Sıralama değişmedi: Alberto Contador , Andy Schleck ve Lance Armstrong. İspanyollar üst üste dördüncü yıl Tour de France'a damga vuruyorlar.
Mont Ventoux tırmanışı ilk kez 1951'de yarışa dahil oldu. Adını ise 1967 yılında dünyaya duyurdu. İngiliz bisikletçi Tom Simpson tura iyi başlamıştı. Ancak 1 hafta sonra midesinden rahatsızlanmasıyla performansı düşmüştü. 14 Temmuz'da hava inanılmaz sıcaktı. Yaklaşık 42 derece sıcaklık tüm sporcuların sağlığını tehdit ediyordu. Simpson yarış sabahı alkol almıştı. Ayrıca günlerdir devam eden ishal nedeniyle vücudu çok su kaybetmişti. Buna rağmen zirveye kadar çıkmayı başardı. Yarışın bitmesine neredeyse bir kilometre kala gücü tükendi. Bisikletiyle zig-zaglar çizmeye başladı. Yolun solundaki uçurumdan düşmesine ramak kalmıştı. Seyirciler kolundan tuttu ve onu tekrar bisikletine bindirdi. 300 metre kadar gittikten sonra bir kez daha düştü. Bu kez tamamen bitmişti. Yere yatırıldığında ağzından çıkan son cümle şuydu : '' Beni bisikletime bindirin '' Ölümünden sonra yapılan otopside kalp krizi geçirdiği belirlendi. Ancak kanında alkolun yanı sıra amfetamin de tespit edildi. Zirvedeki anıt Tom'un ismini yıllardır yaşatıyor.
Bedoin ile Mont Ventoux arası 21.8 km. Ortalama eğim % 7.6 olsa da belirli yerlerde % 10'u geçiyor. İrtifa farkı 1600 metre. Özellikle tırmanışın 5. kilometresinden sonra nefes almak çok zor. Kışın zirvede 320 km hızla esen rüzgarlar tespit edilmiş. Yılın neredeyse 250 günü hızı 90-100 km arasında. Bugünkü yarış anında sporcuların karşısından 45 km hızla esiyordu. Ama yol kenarındaki seyircilerin oluşturduğu etten duvarlar biraz olsun etkiyi azalttı. Mont Ventoux'nun simgesi ise 48 metre uzunluğundaki eski meteroloji istasyonu şimdilerde tv vericileriyle birlikte gözlem evi olarak kullanılıyor.

Bu arada Tour de France tarihinde belki de ilk kez yangına şahit olduk . Mont Ventoux'nun diğer yakasındaki yangını söndürmeye çalışan bir uçağın yanı sıra , bisikletiçilerin karşısından arka arkaya gelen itfaiye araçları ortaya ilginç görüntüler çıkardı.

Hiç yorum yok: