18 Şubat 2010 Perşembe

MADE IN NORWAY


Uefa'nın son iki sezondur kuzeyli hakemlere olan hayranlığı dikkat çekiyor. Çok değil, daha sezon başında Fransa-İrlanda maçında Henry'nin eliyle yaptığı asisti görmeyen Hansson, adeta ödüllendirilerek Şampiyonlar Ligi'nde maç almış ve Beşiktaş-CSKA Moskova karşılaşmasında görev yapmıştı. Aynı Hansson bu kez Porto-Arsenal maçında karşımıza çıktı. Konuya Hansson'la girdik ama asıl mevzu Norveçli hakem Tom Henning Ovrebo. Maşallahı var, görev yaptığı her maçın önüne ya kendisi ya da yardımcıları geçiyor. Avrupa şampiyonasında Luca Toni'nin attığı nizami gol ofsayt gerekçesiyle verilmezken, sahada O vardı. Aynı maçta Romanya'ya verilen ve Mutu'nun kaçırdığı penaltı tartışmalarını da unutmamak lazım. Geçen sezon Chelsea-Barcelona yarı finali hala hafızalarda. Chelseali futbolcuların son düdükle çıldırması, Drogba ve Bosingwa'nın aldığı cezalar boşuna değildi. Tıpkı, 2010 Dünya Kupası elemelerinde Yunanistan lehine verdiği penaltıdan sonra Letonya'nın teknik direktörü Starkovs'un isyanının boşuna olmadığı gibi.

Ovrebo'nun düdük çaldığı son maç, yine oynanan futbolla değil, hakem kararlarıyla manşetleri süsledi. Bayern Münich-Fiorentina maçı kağıt üstünde herkese kolay gelse de, İtalyan ekibin grupta gösterdiği performans aslında hiç de ne kadar çetin ceviz olacağını belgeler gibiydi. Ovrebo, yönetimiyle her iki tarafı da şaşkına çevirdi. Golle biten pozisyonu penaltıya çevirmesi skandal. 89'da Klose'den gelen golün verilmesi ise kelimelerle tarif edilmeyecek kadar vahim bir hata. Üstelik aynı yardımcı hakem Fiorentina'nın eksik kalmasına neden olmuşken, en az 1 metre ofsaytta olan Klose'ye bayrak kaldırmaması mide bulandıracak cinsten. Tribünde maçı izleyen Uefa Başkanı Platini bile gol kararına 'skandal' yorumunu yapmışken, eminim bundan sonra Avrupa sahalarında kendisini göremeyeceğiz. Özellikle takip edeceğim. Golün direkt sorumluluğunu Ovrebo'ya yüklemek haksızlık olur ama geçmişteki hatalı maçlarında dinlendirilmeyen Norveçli hakemin de bu kez paçayı kurtaracağını sanmıyorum. Bu arada şunu da sormadan edemiyorum. Görüyoruz ki Uefa, hakem nasıl ve ne kadar hata yaparsa yapsın herşeyi bir kalemde silmiyor. Bizde ise üç büyüklerden birine yanlışlıkla penaltı veren ya da vermeyen hakemler haftalarca hatta neredeyse 1 sezon boyunca o takımın maçında görevlendirilmiyor. Uefa'nın yaptığı mı doğru yoksa bizim ki mi?

1 yorum:

el matador dedi ki...

Tüm skandalları bir yana, geçen sezon oynanmış olan Chelsea-Barca yarı final 2.ayağı bir yana. o maçta iki takımın da önüne geçmişti gerçekten ..