30 Ağustos 2009 Pazar

MAÇ ANALİZİ SADECE 442 DEĞİLDİR

Pennearabiata'da Ali Okancı bir maç nasıl izlenir , izlerken detaylar nasıl yakalanır o kadar güzel anlatmış ki... Kendisinin izniyle paylaşıyorum. Teşekkürler.

Ülkemiz naklen maç yayıncılığı ve spikerliği konusunda Avrupa ülkelerinin birkaç adım gerisinde maalesef. Naklen maç yayıncılığında özellikle Almanlar ve İspanyollar aşmış durumda. Onları İngilizler ve Fransızlar takip ediyor bana göre. Bu ülkelerdeki yönetmenler ellerindeki kameralarla ve önlerindeki düğmelerle tam anlamıyla bir sanat icra ediyorlar. Bunun en güzel örneklerinden birini M.United-Arsenal maçında yaşadık. Karşılaşmayı Arsenal 1-0 önde götürürken ikinci yarıda Giggs'in attığı derin topa savunmanın arkasına sarkan Rooney ve Arsenal kalecisi Almunia birlikte hareketlendi. Ceza sahasında kalenin sol çaprazındaki topa Rooney salise farkıyla Almunia'dan önce dokundu ve yerde kaldı. Dokunduğu top saatte 80-90 km hızla heralde auta çıkmıştı ancak hakem Mike Dean penaltı noktasını gösterdi. Maçın yönetmeni değişik açılardan pozisyonu ekranlara taşıdı. Tekrar gösterimlerde Rooney'nin bana göre kendini yere bıraktığı çok net bir şekilde anlaşılıyordu. Yönetmen de benim ve belki de bu maçı izleyen milyonlarca insan gibi aynı şeyi düşünmüş olacak ki ne yaptı biliyor musunuz? Sanatını konuşturdu. Nasıl mı? Rooney'nin yerde kaldığı pozisyonun tekrarını ekrana getirdikten hemen sonra Arsenal yedek kulübesinde oturan Eduardo'yu yakın çekimde gösterdi. Yönetmen iki görüntüyü arka arkaya getirerek bizlere birşey anlatmaya çalışıyordu. Neyi mi? Haftaiçinde oynanan Arsenal-Celtic şampiyonlar ligi ön eleme maçında Eduardo kendini ceza sahasında yere bırakmış ve hakem penaltı noktasını göstermiş, Arsenal da penaltıdan golü bulmuştu. Maçın ardından Uefa pozisyonun video görüntülerini incelemeye aldı. Eduardo kendini gerçekten yere atmış mı atmamış mı bunu inceliyorlar ve salı günü kararlarını açıklayacaklar. Eğer attığına kanaat getirirlerse Eduardo'ya 2 maç oynamama cezası verilecek ve Arsenal'in 2 şampiyonlar ligi maçında görev yapamayacak. Ada'da bu maç öncesinde 2 gündür bu konu ve Arsene Wenger'in Uefa'ya verecekleri karar öncesi çıkışması gündemi oluşturuyordu. İşte yönetmen sadece 10 saniye içinde bize tüm bunları anlattı. "Etme bulma dünyası" dedi. "Sen yaparsan aynısı senin takımının da başına gelir" dedi. Ama kuşkusuz bu detayı maçı izleyen İngilizler dışında herkesin bilmesine imkan yoktu(Avrupa futbolunu yakından takip edenleri ayrı tutuyorum). İşte o noktada devreye maçı anlatan spiker girecek ve yönetmenin anlatmak istediklerine tercüman olacaktı. Ama nerdeeeee! Belli ki bu maç öncesi Ada'da ne oluyor, ne bitiyor haberi yoktu. İnternetten girip de birkaç gazetenin manşetlerine bakmamıştı. Halbuki dersine çok iyi çalışmış olsa bu detayı kaçırmayacak ve güzel bir bilgiyle bizleri donatacaktı.

3 yorum:

Dem Coetzee dedi ki...

Biliyorizki sizlerde maç anlatıyorsunuz bizlerde zevkle dinliyoruz.Ama daha geçen sezonun başında bu maçı analatan spiker çok büyük bir meslek hatası yapmıştı bence(maçın sonuna en az şu kadar dakika ilave edilmiştir diye başlayan kuraldan haberi yoktu, Antalya-BJK maçı) O spikerin uzun bir süre dinlendirilmesi gerekiyordu.Düne gelirsek Eduardo daha ısınmaya başlarken bile taraftarlar yaptığı yere balıklama hareketi bile bir şeyler uyandırmamış anlatıcıda.Hadi bıraktım yabancı basını hiç mi UEFA 'nın sitesine girip bakmazsınız.

Adsız dedi ki...

ersin bey yıllardır sizin sesinizle maçları dinleriz seyrederiz.sormak istediğim mesle şu.

dünyanın en iyi üç liginden birisi niye bizim tv'lerimizde yok.bahis sitemizde 45-50bin hit alıyor kimi serie a maçları neden bir kanal yayınlamıyor.yayın hakkını elinde bulunduran kişi çok mu para istiyor da milano derbisini biz azeri tv'lerinden seyretmek zorunda kalıyoruz.

saygılar ali aktaş

calciosoccerfootball dedi ki...

Az spiker cok para mevzu oldugu ıcın olsa gerek bu hatalar yapılıyor.. Bır kac ısım daha olmalı.. Ezberledıgımız ısımler var ama yenıleri pek yok... uzuluorum.. gonullu olurum:) okay karacan gıbı ısımlerı de harcadık.. emre tilev bu ulkede mac anlatıyorsa ben once bunlara uzulurum..
saygılar...